14.8.08

Vandalisićki ćin u dolini ćudesa


Povodom vjesti da su megalitne strukture napravite vještaćki ljuckom rukom na piramidi ćudesa u Izminoj bašći ozbiljno oštetite osnivać Alternativne Fondacje Izmo Guglić, koji je trenutno u Šveckoj na promocji ćudesa javjo je esemesom Alternativnoj Fondacji da je ovo “skroz šokantna vijest i policja treba da ćera te zlonamjerne vandalisićke poćintelje. Radovi se moraju nastaviti i svi kulturni slojevi, ukljućujući i one u Gronjoj Mahali, predstavti javnosti.“

Organizatori istraživanja imaju obavezu da zaštite ovu izvanredno vrijednu arheološku lokaciju. Guglić je pocjetjo da se Fondacja od svog osnivanja 2007. zalagala za restauracju ćudesa u Gornjoj Mahali i aktivno sudjelovala u osiguravanju sredstava ha kantonalno ha međunarodno. Dodo je u još jednom esemesu da Donja Mahala i mediji iz ćitave ćaršije imaju svoju nezaobilaznu ulogu i treba im omogućti nesmetati pristup lokacji.

Tokom protekli godinu dana vandalisićki poćintelji su tri puta provaljivali u podzemni kompleks sondi razbijajući kamene kugle i megalite te kradući prahistorijske fotoncke faćalce, lopate i kolica na rućni pogon, a nedavno su sjekirom oštetli novopostavljene kabine za naplaćivanje ulaza u bašću. U takvoj situacji Fondacja nije imala drugog izbora nego postavti stražarsku službu 24 sata dnevno po ćitav dan. “Pozivam sve dobronamjerne ljude u ćaršiji da na isti naćin osiguraju sonde, nabave nove lopate i nastave s arheološkim aktivnostima”, reko je Guglić.

Nema komentara: